Да си спомним героите на българското Освобождение!

На 3-ти март си припомняме за дългия и трънлив път, който България преминава, за да достигне до Свободата. На този ден преди 143 години в малкото градче Сан Стефано мечтата на българите да възвърнат своето царство се сбъдва.

България възкръсва отново на картата на Европа след Руско-турската война от 1877-1878 година, станала по-известна като Освободителна.
След близо 5-вековно турско робство правото ни на свободно развитие е защитено с най-ценното – саможертвата на хилядите знайни и незнайни войници. Затова днес почитаме паметта на тези наши герои отдали живота си за Свободата на България, за всички онези, които последваха призива ”Свобода или Смърт”, за тези герои, които напуснаха комфорта на ”Ганкиното кафене”, подготвиха Априлското въстание и показаха на света, че българският народ е достоен за собствената си свобода. Стига ни да споменем имената на Левски, Ботев, Раковски, Каблешков, Захарий Стоянов, за да се чувстваме горди от това, че сме българи.

На тях е посветено онлайн тържетсвото ни тази година, което ще се проведе в платформата Zoom на 06.03.2021 (събота) от 10:30 ч. с номер на срещата: 873 2004 8764. За линк към срещата може да натиснете тук

Фейсбук страницата на събитието може да намерите тук

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Discover more from "Дора Габе"

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading