Коледното послание

ДА БЪДЕМ ДОБРИ

 е коледното послание на БУ «Дора Габе» във Варшава

 

И звездата чудно бяла,

както Господ Бог й казал —

без и денем да залязва,

над една кошара спряла.

 

Влезли вътре мъдреците,

и сред агънцата бели,

с ореол над къдриците,

малкият Христос видели…

На 17 декември 2016 г. се проведе Коледното тържество на Българското училище „Дора Габе’’ във Варшава. В салона на Българския културен институт празникът се превърна в истинска феерия от емоции, цветове и вкусове, които успяха да примамят дори самия Дядо Коледа. Тържество, на което деца и родители заедно дадоха пример за добротворство и състрадателност към хората в нужда, като събраха и преведоха 280 лева за две благотворителни каузи в България.

ПРЕДСТАВЛЕНИЕТО

Най-малките ни ученици влязоха в ролята на коледари и снежинки, представяйки кратка пиеса върху фолклорни мотиви, подготвена под ръководството на г-жа Грета Коминек. Така с много усмивки и добро настроение най-малките предадоха сцената на Марта и Антони Смик от 8. клас, които представиха стихотворението “Бъдни вечер” на Елисавета Багряна.

ТВОРЧЕСКИ РАБОТИЛНИЦИ, КУЛИНАРНИ ИЗКУШЕНИЯ И ИЗНЕНАДИ

След програмата, представена от учениците, всички участници в нашия празник се впуснаха в творчески приключения. Бяха организирани две работилници, всяка от които разкри творческия потенциал на нашите ученици и техните родители. В рамките на първото творческо ателие, всички гости на нашия празник имаха възможност ръчно да приготвят уникални коледни картички за своите близки. На няколко крачки от работилницата за картички, нашите ученици изработиха традиционни български сурвачки от дрянови клонки, украсени с пуканки, кравайчета и сушени плодове.

По традиция родители и учители организираха почерпка с домашно приготвени ястия. На нашата празнична трапеза не липсваше както традиционна българска погача, така и множество празнични сладкиши.

Изненадата за всички спортни фенове бе появата на празненството на футболиста на националния отбор на България и на „Легия Варшава” Михаил Александров, който въпреки многобройните си ангажименти намери време да уважи празника на нашите ученици.

ДЯДО КОЛЕДА

Доловил прекрасното настроение и многобройните детски усмивки, на нашия празник неочаквано се появи и Дядо Коледа, който дойде чак от далечния Северен полюс. Добрият старец раздаде на всички деца интересни книжки и много други подаръци по случай Рождество Христово.

ЧУДОТО НА КОЛЕДА Е В ДОБРОТО У ХОРАТА

След програмата, представена от учениците, всички гости на събитието  взеха участие в благотворителна томбола, организирана от БУ “Дора Габе”. Всеки, закупил билетче за участие, имаше възможност да спечели един от предметите, дарени от нашите гости. Приходите възлязоха на 620 PLN (което според курса от 17.12.2016 г. се равнява на 273 BGN). Още същия ден парите бяха дарени за две, предварително избрани от нас, каузи. За пострадалите от трагедията в с. Хитрино, по сметката на Българския Червен Кръст, бяха преведени 140 BGN. Същата сума беше дарена и за Българската Коледа. Благодарим на всички, които направиха възможно това добро дело. Специално бихме искали да благодарим и на г-жа Валентина Бешевишка (майка на Вики от 4. клас), която се ангажира с превода на даренията по съответните банкови сметки.

This slideshow requires JavaScript.

 

 

Discover more from "Дора Габе"

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading