Колектив

Спасимир Домарадски

Спасимир Домарадски е директор на Българското училище “Дора Габе” във Варшава. Той координира и ръководи всички дейности в училището, популяризира го и се стреми да увеличи броя на учениците и семействата в българската общност в Полша. 

Извън това преподава във Факултета по политически науки и международни отношения във Варшавския университет, където развива и своята академична кариера. През свободното си време обича да чете и да прекарва време със семейството си. 


Ванда Стемпняк-Минчева

Ванда Стемпняк-Минчева от септември 2021 г. става ръководител на Българското училище „Дора Габе” в Краков. Тя ще координира и ще ръководи всички дейности в училището.

По образование е българист, езиковед. Дълги години е преподавател в Ягелонския университет в Краков, където преподава български език, води лекции и упражнения по старобългарски, описателна и историческа граматика на български език.

Интересува се и се занимава с преподаване на български и полски езици като чужди. Пет години е била лектор по полски език в България (Шумен, София). Член е на Комисията за преводачи към Министерството на правосъдието в Полша. Участва в изпити за заклети преводачи по български език. В свободното си време обича да чете, да слуша музика и да кара колело.


Стефка Елинчева

Стефка Елинчева преподава български език и литература на учениците от подготвителен и 1. клас. През 2021 г. се дипломира успешно като магистър в специалност “Иновации в предучилищното образование”. Интерес към образованието, психология и педагогика развива докато отглежда своите две момчета в различни държави в Европа и се сблъсква с предизвикателството да запази българския език като говорим в семейството.

Професионалният й опит е в областта на финансите и управлението с 15 години в банковата сфера, а в последствие и в неправителствения сектор. Основател е на консултантска компания Walks & Talks, занимаваща се със стратегическо планиране, промяна на моделите на управление и насоки при стартиране на бизнес. Намира вдъхновение за идеите си сред природата, историята, книгите и пътуванията – повече за нея може да намерите тук: https://www.walksandtalks.eu/

Извън ангажиментите като учител, помага като доброволец в организацията на работата на българското училище (приготвя презентации, бюджети, поддръжа ФБ страницата, уеб сайта, координира организирането на събития), координатор е на благотворителната дейност в Британското училище във Варшава, активен участник в самодейния танцов състав “Булгарика” и един от основателите на Българския клуб във Варшава.


Грета Коминек

Грета Коминек е завършила славянска филология в СУ “Св. Климент Охриски” и следдипломно обучение по предучилищна и начална педагогика във Висше училище по здравни науки, Бидгошч. Заклет преводач от и на полски език. Водила е курсове по транслаторика в Торунския университет.

Учител е в БУ “Дора Габе” от 2013 г. През годините е преподавала по български език и литература, роден край, човекът и обществото, водила е творчески работилници за децата от началния курс. Съвместно с колежката Симеонка Велева е подготвяла участието на училището в Международния конкрус за малки паратеатрални форми „Смиколандия“ в годините от 2014 до 2017.

Обича да прекарва свободното си време с хубава книга и чаша чай или с приятели сред природата.


Таня Стоименова

Таня Стоименова започва дейността си в Българското училище “Дора Габе” през 2018 г. като член на родителския комитет, а година по-късно и като преподавател по История и География на учениците от 5. до 12. клас, които води и понастоящем.

В свободното си време обича да чете книги от най-различни жанрове, както и да гледа исторически филми и документални поредици. Най-новото й занимание е свърназо с изучаването на български народни танци, в които открива разнообразието и богатсвото на българския фолклор и душевност. Преподаването на бългaрска история е привилегия и отговорност, на която гледа като на чудесна възможност да събуди чуството за принадлежност към Родината в атмосфера на диалог и открити дискусии с нейните ученици. Разглежда историята като безценен извор, от който можем да черпим познание не само за миналото, но за бъдещето.

Извън “Дора Габе” Таня Стоименова работи в администрацията по приемане на нови ученици към Американското училище във Варшава. Завършила е специалност “Теория и история на културата” към Софийския университет. В Полша живее заедно със смейството си от 2011 година.


Валери Вачев

Валери преподава в нашето училище вече 10 години. Понастоящем води часове по български език и литература на 11. и 12. клас. В преподавателската си работа е воден от предизвикателството да намери място за българската култура, и в частност литературата, в препълнения от емоции и приключения свят на учениците, живеещи в чуждоезикова среда.

Извън училището работи като юрист и главен асистент в катедрата по Наказателно право към Юридическия факултет на Варшавския Университет.


Инес Валишевска

Иза е завършила българска филология в СУ “Св. Климент Охридски” в София. Преподавала е български език и литература в България на ученици от 5. до 12. клас над 20 години, а понастоящем работи в българското училище “Дора Габе” във Варшава с 2., 8. и 9. клас. Обича да работи с деца и лесно намира общ език с тях.

С удоволствие ходи на походи с приятели, като наред с това изучава местните традиции и култура. Обожава да слуша музика, да чете, а от няколко години посещава танцов състав във Варшава, където с удоволствие разучава тайните на българските народни танци. Участвала е в международен танцов фестивал в Бенидорм, Испания.


Симеонка Велева

Симеонка Велева е от най-слънчевия и топъл град в България – Сандански. Славистка, филолог, педагог. Лектор по български език и култура във Варшавския университет, школа за източни езици към Института по Ориенталистика. Преподава полски език като чужд в Британското училище във Варшава.

В Българското училище “Дора Габе” е учител на малки, големи и най-големи ученици. На занятията си обича да е динамично и да има дискусии, в които с учениците си търси отговори на безбройните вълнуващи ги въпроси за литературата, езика, историята, културата, живота.

Обича славянските езици и фолклор, природата и пътуванията.