Колектив

Маринела Порчинска

Маринела Порчинска е директор на Българско училище “Дора Габе” във Варшава. Завършила е специалност „Славянска филология“ с педагогически и преводачески профил във ВТУ “Св.св. Кирил и Методий” и “Финансов мениджмънт” в SGH във Варшава. 

Работила е като сътрудник и координатор в Международния летен семинар по български език и култура към ВТУ, като лектор по български език в град Констанца (Румъния) и преподавател по български език като чужд към ДЕО на ВТУ. От 2018 година е учител по български език и литература в Българско училище „Дора Габе“ във Варшава. 

Интересува се от славянски езици и литератури, превод, управление и финанси. Занимава се със спорт и активно прекарва свободното си време със своето семейство. 

Ванда Стемпняк-Минчева

Ванда Стемпняк-Минчева от септември 2021 г. става ръководител на Българското училище „Дора Габе” в Краков. Тя ще координира и ще ръководи всички дейности в училището.

По образование е българист, езиковед. Дълги години е преподавател в Ягелонския университет в Краков, където преподава български език, води лекции и упражнения по старобългарски, описателна и историческа граматика на български език.

Интересува се и се занимава с преподаване на български и полски езици като чужди. Пет години е била лектор по полски език в България (Шумен, София). Член е на Комисията за преводачи към Министерството на правосъдието в Полша. Участва в изпити за заклети преводачи по български език. В свободното си време обича да чете, да слуша музика и да кара колело.

Грета Коминек

Грета Коминек е завършила славянска филология в СУ “Св. Климент Охриски” и следдипломно обучение по предучилищна и начална педагогика във Висше училище по здравни науки, Бидгошч. Заклет преводач от и на полски език. Водила е курсове по транслаторика в Торунския университет.

Учител е в БУ “Дора Габе” от 2013 г. През годините е преподавала по български език и литература, роден край, човекът и обществото, водила е творчески работилници за децата от началния курс. Съвместно с колежката Симеонка Велева е подготвяла участието на училището в Международния конкрус за малки паратеатрални форми „Смиколандия“ в годините от 2014 до 2017.

Обича да прекарва свободното си време с хубава книга и чаша чай или с приятели сред природата.

Инес Валишевска

Иза е завършила българска филология в СУ “Св. Климент Охридски” в София. Преподавала е български език и литература в България на ученици от 5. до 12. клас над 20 години, а понастоящем работи в българското училище “Дора Габе” във Варшава с 2., 8. и 9. клас. Обича да работи с деца и лесно намира общ език с тях.

С удоволствие ходи на походи с приятели, като наред с това изучава местните традиции и култура. Обожава да слуша музика, да чете, а от няколко години посещава танцов състав във Варшава, където с удоволствие разучава тайните на българските народни танци. Участвала е в международен танцов фестивал в Бенидорм, Испания.

Симеонка Велева

Симеонка Велева е от най-слънчевия и топъл град в България – Сандански. Славистка, филолог, педагог. Лектор по български език и култура във Варшавския университет, школа за източни езици към Института по Ориенталистика. Преподава полски език като чужд в Британското училище във Варшава.

В Българското училище “Дора Габе” е учител на малки, големи и най-големи ученици. На занятията си обича да е динамично и да има дискусии, в които с учениците си търси отговори на безбройните вълнуващи ги въпроси за литературата, езика, историята, културата, живота.

Обича славянските езици и фолклор, природата и пътуванията.

Анна Манова

Анна Манова е завършила славистика със специализация български език във Варшавския Университет. В момента работи с български език като младши специалист по човешки ресурси.

В Българското училище във Варшава работи от 2016 година. Тя е един от създателите на занималнята, предназначена за най-малките. Обожава децата и с огромно желание работи с тях.

В свободното си време чете книги, гледа филми и обича да се среща с приятели. Интересува се от фолклор, славянските езици и вътрешен интериорен дизайн.

Маринела Колева

Маринела Колева е преподавател в подготвителната група в Българското училище в Краков. Обича да работи с деца на различна възраст. От 2014 до 2018 се е грижила за деца на възраст от три до 10 години. Една от основните цели на работата ѝ е учене чрез правене и играене.

По образование е магистър по МИО със специализация “Управление на международни проекти” и магистър по Културен туризъм.

През свободното си време обича да чете, да пътува, да пише и танцува. Част е от танцов ансамбъл Иглика от 2019 година. Има поставяни няколко авторски сценария на сцена и е участвала в няколко литературни конкурса. Автор е на блог за пътувания (www.aliveontheroad.home.blog).

Обича да се занимава с доброволчество и обменни програми. Участвала е в различни международни проекти и обучения. Някои от тях са програмите work and travel USA, Мениджър за един ден, кампании на младежки общински съвет Стара Загора и обучения по програма Еразъм +.

Раман Житковски

Раман Житковски е преподавател по история и география на България. Той е завършил история и социални науки в Брестския университет (Беларус), българистика във Варшавския университет и следдипломна квалификация по дипломация във Варшавския университет и Дипломатическата Академия на Министерството на външните работи на Полша. 


Обича да чете книги, интересува се от култура, езици, история и политика, прекарва време с приятели сред природата или в някое кафене.

Десислава Минчев

Десислава Минчев е преподавател по български език и литература в Българското училище в Краков. По образование е българистка и арабистка. Работи в Отдел за вътрешнофирмени обучения на международна компания.

В свободното си време обича да чете книги (любимата ѝ писателка е Агата Кристи), а когато време е хубаво – да кара колело.


Евгения Тасева

Евгения Тасева е преподавател по български език и литература в Българското училище в Краков. Тя е магистър по българистика и полонистика. Образованието си придобива в СУ ,,Св. Климент Охридски”, където през 2014г.  завършва специалност „Славянска филология“ с полски език. Има завършени специализации по студентски програми към Варшавския университет и Ягелонския университет в Краков. 

Работи в сферата на частния бизнес и като преводач на свободна практика, а от 2021 г. се присъединява като учител към филиала на Българското училище ,,Дора Габе” в Краков.

В свободното си време обича разходките сред природата, четенето, занимава се с ръкоделие –  основно плетене на една кука.