Колектив

Маринела Порчинска

Маринела Порчинска е директор на Българско училище “Дора Габе” във Варшава. Завършила е специалност „Славянска филология“ с педагогически и преводачески профил във ВТУ “Св.св. Кирил и Методий” и “Финансов мениджмънт” в SGH във Варшава. 

Работила е като сътрудник и координатор в Международния летен семинар по български език и култура към ВТУ, като лектор по български език в град Констанца (Румъния) и преподавател по български език като чужд към ДЕО на ВТУ. От 2018 година е учител по български език и литература в Българско училище „Дора Габе“ във Варшава. 

Интересува се от славянски езици и литератури, превод, управление и финанси. Занимава се със спорт и активно прекарва свободното си време със своето семейство. 


Ванда Стемпняк-Минчева

Ванда Стемпняк-Минчева от септември 2021 г. е директор на Българското училище „Дора Габе” в град Краков. По образование е българист, езиковед. Дълги години е преподавател в Ягелонския университет в Краков, където преподава български език, води лекции и упражнения по старобългарски, описателна и историческа граматика на български език.

Интересува се и се занимава с преподаване на български и полски езици като чужди. Пет години е била лектор по полски език в България (Шумен, София). Член е на Комисията за преводачи към Министерството на правосъдието в Полша. Участва в изпити за заклети преводачи по български език. В свободното си време обича да чете, да слуша музика и да кара колело.


Грета Коминек

Грета Коминек е завършила славянска филология в СУ “Св. Климент Охриски” и следдипломно обучение по предучилищна и начална педагогика във Висше училище по здравни науки, Бидгошч. Заклет преводач от и на полски език. Водила е курсове по транслаторика в Торунския университет.

Учител е в БУ “Дора Габе” от 2013 г. През годините е преподавала по български език и литература, роден край, човекът и обществото, водила е творчески работилници за децата от началния курс. Съвместно с колежката Симеонка Велева е подготвяла участието на училището в Международния конкрус за малки паратеатрални форми „Смиколандия“ в годините от 2014 до 2017.

Обича да прекарва свободното си време с хубава книга и чаша чай или с приятели сред природата.


Инес Валишевска

Иза е завършила българска филология в СУ “Св. Климент Охридски” в София. Преподавала е български език и литература в България на ученици от 5. до 12. клас над 20 години, а понастоящем работи в българското училище “Дора Габе” във Варшава с 2., 8. и 9. клас. Обича да работи с деца и лесно намира общ език с тях.

С удоволствие ходи на походи с приятели, като наред с това изучава местните традиции и култура. Обожава да слуша музика, да чете, а от няколко години посещава танцов състав във Варшава, където с удоволствие разучава тайните на българските народни танци. Участвала е в международен танцов фестивал в Бенидорм, Испания.


Симеонка Велева

Симеонка Велева е от най-слънчевия и топъл град в България – Сандански. Завършва славянска филология в ПУ “Пайсий Хилендарски”. Основоположник на лектората по български език и култура в Школа за източни езици към Института по ориенталистика във Варшавския университет през 2005 година, където работи до момента. Отличена лекторка на Школата за източни езици. Била е лектор по български език и култура в Институт по западна и южна славистика във Варшавския университет и лектор в Катедра по славянска филология на Лодзкия университет. Автор на тестове по български език като чужд за напреднали и екзаминатор към Дипломатическата академия на Външно министерство на Полша и Държавно училище за публична администрация във Варшава. Член на Асоциацита на лекторите по български език, литература и култура. Преподава полски език като чужд в Британското училище в полската столица.


В Българско училище “Дора Габе” работи от 2011 година. Освен български език и литература е преподавала и история и география на България. Учител на малки, големи и най-големи ученици. На занятията си обича да е динамично и да има дискусии, в които с учениците си търси отговори на безбройните вълнуващи ги въпроси за литературата, езика, историята, културата, живота.


Обича славянските езици, фолклор и литература, природата и пътуванията. Флористка.


Д-р Анелия Радомирова

Д-р Анелия Радомирова е лектор по български език за чужденци, университетски преподавател, изследовател и преводач. Преподавала е български език и литература в Българското училище „Дора Габе“ между 2002 и 2007 година, водила е курсове по български език в Българския културен институт във Варшава, преподавала е български език в Университета „Мария Склодовска-Кюри“ в Люблин и във Варшавския университет. Има авторски курс по Култура и изкуство на Балканите, който е водила във Варшавския университет и в Университета „Кардинал Стефан Вишински“.

През 2022 г. защитава докторската си степен в Института за литературни изследвания в Полската академия на науките посветен на творчеството на българския писател Георги Господинов. Страстен изследовател и вдъхновен преподавател. Смята, че словото, литературата и хуманитарните науки дават смисъл, възпитават и формират характер.


Раман Житковски

Раман Житковски е преподавател по история и география на България. Той е завършил история и социални науки в Брестския университет (Беларус), българистика във Варшавския университет и следдипломна квалификация по дипломация във Варшавския университет и Дипломатическата Академия на Министерството на външните работи на Полша. 

Обича да чете книги, интересува се от култура, езици, история и политика, прекарва време с приятели сред природата или в някое кафене.


Евгения Тасева

Евгения Тасева е преподавател по български език и литература в Българското училище в Краков. Тя е магистър по българистика и полонистика. Образованието си придобива в СУ ,,Св. Климент Охридски”, където през 2014г.  завършва специалност „Славянска филология“ с полски език. Има завършени специализации по студентски програми към Варшавския университет и Ягелонския университет в Краков. 

Работи в сферата на частния бизнес и като преводач на свободна практика, а от 2021 г. се присъединява като учител към филиала на Българското училище ,,Дора Габе” в Краков.

В свободното си време обича разходките сред природата, четенето, занимава се с ръкоделие –  основно плетене на една кука.


Марта Гмирек-Ковалска

Марта Гмирек-Ковалска работи с деца и юноши от 20 години. Увлечена е от психо-образованието и билингвизма на децата. В краковския филиал на училище “Дора Габе” тя обучава деца от подготвителна група и първи клас.

Над 20 години е посветила на класическата музика, 15 години на чуждите езици и 8 години на собствените си деца. Майка на две деца, в които би искала да възпита любопитство към света и хората. Краковчанка по избор.

Пътуванията събуждат желанието й да опознава култури и езици. Тя се влюбва в Балканите, в българското кученце, изоставено край Черно море (което порасна в Полша и се превърна в смело куче с увредено зрение). След това тя завършва културология и две филологии – хърватска и българска – в Ягелонския университет. В момента учи в Силезийския университет, желаейки да преподава полски език и култура в университети в Хърватия и България. Обича да учи, да помага на хората и да ги вдъхновява за промяна.

От 2023 г. заклет преводач на български и хърватски език и работи като такъв на свободна практика в собствена фирма. Учителка по хърватски, български и полски език като чужд и като лицензиран екскурзовод в Краков, Нова Хута и околностите им;) Специални задачи и невъзможни неща – това е нейната специалност! Изпитва голяма нужда да действа в полза на другите и от години сътрудничи с фондации, сдружения и други неправителствени организации. Любител на кафето, книгите и учението.