Със специално отличие от Смиколандия 2017

На 21. 04. 2017 г. в петък в Дома на културата „КАДР  във Варшава се състоя церемонията по връчване на наградите от VII Общополски и III Международен мултимедиен преглед на малките паратеатрални форми Смиколандия 2017, в който за трети пореден път взе участие и нашето училище. За първа година церемонията се проведе в новата сграда на Дома на културата „КАДР”, намираща се на ул. „Жимовскего“ 32. Мултимедиалният преглед се организира от Детска градина № 317 „Смиколандия“ и е под почетния патронаж на Министерството на образованието в Република Полша  и с любезното съдействие на община Мокотов. Сред официалните гости бяха представители на Посолството на Република Литва и на Посолството на Република Молдова в Полша. Събитието почетоха също и гости от Министерството на образованието в Полша, заместник-кметът на община Мокотов, представители на локалната преса и културните среди.

В тазгодишното издание на конкурса взеха участие общо 18 пиески на деца от Полша и детски градини от Молдова и Литва. Оценявайки творбите, журито обърна внимание не само на актьорското и вокално изпълнение на участниците, на използваната сценография, костюмите и избора на подходящ репертоар за възрастта на участниците, музиката, а така също и на видеозаписите, на приложените новаторски решения. Подчертан бе внимателно и критерият за образователните стойности на спектаклите за възпитанието на децата и за използвания потенциал на групата.

Тази година  децата от Българско училище „Дора Габе” във Варшава получиха специално отличие за разпространение на универсални хуманитарни ценности за пиеската „Лиско в гората” по Б.Априлов.

Денят се превърна в малък празник както за наградените и техните учители и родители, така и за всички гости на празника. От сцената на Дома на културата домакините изненадаха всички чрез специален поздрав – децата от ДГ „Смиколандия“ изпълниха танца краковяк, с който откриха церемонията по връчване на наградите. За доброто настроение с песен се погрижиха Кристина Квятковска, композитор и директор на фондация „Ирена Квятковска”, г-жа Дорота Карашинска-Козловска, музикален педагог и директор на детска градина в Сухов Дужи, която изпя песента на Елени „Музиката носи твоето име”.

Гала вечерта завърши с изпълнение на живо на победителите в конкурса – ДГ „Нутка“ от Стара Ивична. Всички участници във фестивала показаха как театралното изкуството обединява малки и големи отблизо и далеч.

 

This slideshow requires JavaScript.

Discover more from "Дора Габе"

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading