Филиал на Българското училище „Дора Габе“ отваря врати в Краков

Идеята за създаване на българско училище в Краков се ражда по време на откриване на Почетното консулство на България в полския град – на 5 април 2019 г. След официалната част, по време на дискусия с тогавашния посланик Емил Ялнъзов и представители на местната общност, е взето решение да се създаде българско училище в града.

Краков, като бившата полска столица, има понастоящем значителна българска общност. Училището ще е още едно доказателство, че местните жители имат искреното желание да запазят българската традиция и култура живи.

Но родилата се идея среща множество трудности, които са изпитание за първоначалния ентусиазъм. Междувременно, през учебната 2020/2021-ва година Българското училище “Дора Габе” във Варшава започва да предлага дистанционно обучение на деца от различни краища на Полша – стигайки и до Краков. Така в началото на месец април 2021 година, Огнян Рангелов – родител от Родителския съвет към училище „Дора Габе“, се свързава с Маринела Колева, а също и с Кристияна Нанева, Катерина Игнатова и Никола Драгижев и решават отново да запретнат ръкави. Не е трудно да открият енергия за усилена работа. Заедно – след стиковане като добре смазана машина – проектът започва с нова сила. 

Проведено е анкетно проучване сред общността и след анализ на резултатите единодушно се взима решение – “Ще има Българско училище в Краков!”. Според изискванията на МОН – има 2 начина на начало на процедура за действие – като филиал на вече създадено училище или като напълно нова организация. И тъй като създаването на напълно нова организация изисква по-продължително време, писане на проекти, кандидатстване по програми и допълнителен ресурс – решението на организаторите е да се обърнат към вече учредена такава, а именно – Българското училище “Дора Габе” във Варшава.

Огнян споделя идеята на екипа с ръководството на дружеството и за огромна радост на българската общност в Краков – тя се приема повече от радушно и със зелена светлина за действие. Екипът на “Дора Габе” Варшава с огромно желание изслушва предложенията на обща среща онлайн с Екипа от Краков, разяснява как работи Просветното дружество, набелязани са стъпки, които страните да следват, за за да се открие пълноценен филиал на Българско училище “Дора Габе” и в Краков още през септември 2021г.

В момента се подготвя помещение за провеждане на присъствени часовете, търсят се учители и работата по началния етап на проекта кипи с пълна сила. При необходимост, разбира се се обсъждат вариантите за дистанционно обучение от вкъщи. Работи се също и по организирането на занималня за най – малките, за да могат да се събират, играят и общуват на български език. 

Какво следва?

След уточняване на подробностите, в Краков се предвижда провеждането на среща с родителите – заявили участие децата им да посещават занятия. Занятията в българското училище ще се провеждат един ден през уикенда по няколко часа.

Тези от вас, които имат желание, но все още не са записали децата си, могат да го направят със запитване на е-мейл: krakow@doragabe.com и попълване на декларация с необходимите данни.

Повече информация за подготовката, събития и интересни факти от училищния живот ще може да намирате и на Фейсбук страничката на филиала в Краков https://www.facebook.com/doragabekrakow

Създаването на училище не е лека задача, но при наличието на добър екип и много желание, се надяваме в началото на учебната година 2021/2022 да ударим за пръв път българският училищен звънец и в Краков!

Специални благодарности на Маринела Колева за споделената информация и снимки от живота на краковския екип!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Discover more from "Дора Габе"

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading