Българските традиции покрай Великден – среща с доц. Веселка Тончева

В България Цветница се пада на 25.04.21 г., а една седмица след това на 02.05.21 г. – Великден.

С наближаването на православния Великден идва ред и на второто събитие от нашия Великденски цикъл. На 28.04.21 г. от 18 ч. (CET) онлайн в платформата ZOOM ще имаме удоволствие да чуем интересен разказ за традиционните български ритуали с червено яйце, символиката на обредните хлябове, за люлките, на които младите общуват и се харесват, за великденското хоро, откъдето змей може да открадне мома и още любопитни обичаи, свързани със Страстната седмица.

Интригуващата беседа ще води доц. Веселка Тончева. Те е доктор по етномузикология и доцент в Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН. Повече за нея може да научите в предишна наша статия, в самия ден на срещата или във Фейсбук събитието, което е достъпно тук. В него ще намерите връзка към ZOOM. Към срещата може още да се присъедините, като последвате следния линк (Meeting ID: 898 3103 6961).

Екипът на Българското училище “Дора Габе” във Варшава се радва, че ще бъде домакин на подобно събитие с изключителен специалист по темата като доц. Тончева. Благодарим на нея и на организаторите от страна на Училището.

Discover more from "Дора Габе"

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading