Как се празнува Великден в Полша?

Първо събитие от Великденски цикъл 2021 г.

На 26.03.2021 г. (петък) Българското училище беше домакин на онлайн среща, на която студенти от втори курс по специалност българистика във Варшавския университет разказаха на всички присъстващи за Великденските традиции и обичаи в Полша, започващи от Цветница и продължаващи до Велики понеделник. От обвазователната презентация на студентите разбрахме за Празникът на свещениците на Велики четвъртък, за традиционните методи за боядисване на яйца на Велика събота със люспи от червен лук и други естествени бои, за самият Великден, разбира се, и какво трябва да присъства на трапезата. Научихме за Шмингус-Дингус – вторият ден от празнуването на христовото възкресение, когато хората се поливат с вода за здраве.

Заслуга за организацията имат Йорданка Илиева-Цъган и Валери Вачев, както и целият екип на Българско училище “Дора Габе” във Варшава. Ако не сте успели да присъствате на деня на онлайн срещата, може да изгледате целия запис, като последвате този линк.

Второто събитие от нашия празничен календар е посветено на православния Великден и традициите в България. То отново ще е онлайн. Фейсбук събието е налично тук.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Discover more from "Дора Габе"

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading