Гостува ни Г-жа Десислава Радева

На 6 юли  гост в Българското училище „Дора Габе” във Варшава беше г-жа Десислава Радева, съпруга на българския президент, заедно с г-жа Силвия Николаева, съпруга на посланика в Република Полша г-н Емил Ялнъзов. Двете дами посетиха с радост нашето  училище. На срещата присъстваха учители, родители от училищното настоятелство и няколко деца от най-малките . Показахме класните си стаи, където всяка седмица учениците научават нещо ново за родната култура и  език.

Специален поздрав към нашите гости беше изпълнението на цигулка на Вероника Цъган, ученичка от втори клас.

След това на чаша кафе споделихме наблюденията и опита си от съвременното образование по български език като роден и чужд език в чужбина. Поговорихме си за неотменните ценности, които и днес остават водещи за съхранението на българския роден език зад граница, а също така и за проблемите, с които се сблъскваме в ежедневната си работа. Припомнихме си и моментите, които въпреки трудностите и предизвикателствата на ежедневието, ни дават сила в организиране на учебния процес и работата ни в училище.

Получихме подкрепа за начинанието си от страна на първата дама с преподавател по народни танци, който да ни научи да танцуваме. Ще се радваме красотата на българските песни и танци от различни фолклорни области да стане част от нашето обучение. Това ще допълни занятията ни по български фолклор, които се провеждат циклично. Появи се и идеята тези занятия  да се провеждат в по-широк кръг заедно с родители и всички, които с интерес ще изучават красотата му.

 

Discover more from "Дора Габе"

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading