Празненства по случай Трети Март – Националния празник на България

Миналата събота в нашето училище чествахме 3 март – националния празник на България!

Във Варшава отбелязахме празника с конкурс за артистично изпълнение на произведение, посветено на България. В рамките на конкурса успяхме да се насладим на забавно авторско стихотворение, красиво музикално изпълнение, рецитал на обичани български стихове, на колажи и проекти, посветени на българската природа, история и култура.

Татко Камен ни разказа за пътя на българите до жадуваната свобода, за Руско-турската освободителна война, за тогавашната политическа обстановка и за ролята на българите във войната.

След интересния урок ученици и родители се включиха в оспорвана игра, за да проверят знанията, които са натрупали. С една точка разлика победата грабна отбор “Орловци”, който получи специална награда изненада, която ще отворим следващата седмица!

В Краков открихме тържеството с химна на Република България. Децата научиха, че когато слушаме химна трябва да станем и да стоим мирно. След това имахме кратка презентация подготвена от учителките. Госпожа Катерина презентира какво са гербът и знамето на една страна. Научихме от какво е съставен нашият герб и какво означават цветовете на нашето знаме.

Госпожа Евгения презентира интересни факти за нашия химн: Кой го е написал? Кога? И защо се е изпълнявал без музика?
Децата от различните класове изпълниха стихотворения посветени на освобождението и нашите герои.

Както традицията повелява завършихме празничната програма с хорце и почерпка.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Discover more from "Дора Габе"

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading