Множество инициативи по случай Деня на Народните будители

По случай Деня на Народните будители, българско училище “Дора Габе” във Варшава и Краков подготви много инициативи, с които да отбележи празника. На всички ученици беше изнесен открит онлайн урок, посветен на народните будители. Децата имаха възможност чрез игра да научат повече за видните личности в нашата история. Някои от учениците разказаха какво са научили, а други рецитира творби на известни поети.

Във Варшава ученици от подготвителна група до 10 клас в присъствена и дистанционна форма на обучение нарисуваха или оцветиха рисунки на някои от най-видните възрожденски будители. Красивите и креативни творби, създадени от тях, се превърнаха в презентация, на фона на която техните съученици и учители представиха интересни факти за живота и делото на тези заслужили българи. Около 20 български и смесени семейства на територията на цяла Полша се включиха в онлайн урока, за да почетем заедно делото и паметта на българските народни будители!

Специални благодарности на учителките по български език и литература от Варшава, на всички малки художници и на нашите вдъхновяващи разказвачи – Маги от 8 клас, Мишо и Ида от 5 клас, Митко от 10 клас, Вики от 8 клас и Атони от 5 клас!

В училището в Краков имаше за всеки по нещо. Най – малките имаха възможност да изберат и оцветят будител. Като към картинката получаваха и допълнителен разказ за живота и делото на героя. По- големите ученици направиха информационно табло, посветено на Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов, Леда Милева, Ангел Каралийчев, Елин Пелин и Ран Босилек.

След края на часовете ученици, родители и учители се събраха в голямата зала за провеждането на открит урок. Началото бе сложено от кратко филмче посветено на България под музикален съпровод на песента ” Я кажи ми. облаче, ле, бяло”. Припомнихме си будителите, които изучавахме миналата година: Левски, Вазов, Ботев и нашия патрон Дора Габе. Децата отговаряха на въпроси и се справиха блестящо.

Учителките бяха подготвили специална презентация. Научихме кои са Ран Босилек, Леда Милева, Елин Пелин и Ангел Каралийчев и с какво са допринесли за развитието на културата и литературата. Децата се състезаваха в играта “Отгатни и спечели”, където трябваше да отговарят на български гатанки написани от Леда Милева. Агатка и Еленка рецитираха стихотворението ” Бяла спретната къщурка”. Ема и Зузанна изрецитираха стихотворение, което посветихме на нашата прекрасна и винаги усмихната ръководителка Ванда ❤️. Лаура рецитира стихотворение на Елин Пелин “Есен”. Накрая имаше лакомства и награди за всички и празникът завърши с традиционното мото:

“Да се знае, да се помни,
че България е жива!
На будителите скромни
днес българинът китка свива!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Discover more from "Дора Габе"

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading