Хайде на училище! Първият учебен ден за 2022/2023

На 17 септември 2022г. българското неделно училище „Дора Габе“ във Варшава и в Краков тържествено посрещна учениците си за учебната 2022/23 година.

Празникът в Краковското училище започна в 12:00, когато зазвуча химнът на Република България. Официалната програма бе открита с приветствени думи от ръководителя Ванда Стемпняк-Минчева. Тя представи новия учителски колектив и ново постъпилите ученици. Посланикът на Република България в Република Полша г-жа Маргарита Ганева заедно с почетния консул на страната ни в гр. Краков г-н Виеслав Новак поздравиха учители, родители и над 20 ученици и група за предучилищна подготовка. Българският посланик изрази специална благодарност на почетния консул В. Новак подчертавайки, че без неговата помощ – предоставяне за училището на помещения в една от сградите на фирмата му и изцяло подпомагане създаването на прекрасни условия, в които учениците днес провеждат заниманията си – нямаше да може училищният звънец тази година да удари за втори път. Речта беше мотивираща. Консулът имаше честта да удари първия училищен звънец.

Посланикът обяви и новата тема на организирания за втора година от посолството конкурс с награди за учениците от БУ “Дора Габе” през учебната 2022/23 година: „За България разказвам, пиша и рисувам“. Победителите ще бъдат излъчени в навечерието на 24 май 2023г.

Истински празник за децата бяха подаръците от Консула за добре дошли. Имаше и кратка празнична програма от по-големите ученици. След като привършиха ръчно месената питка, всички се заловиха на голямо българско хоро. По време на коктейла родителите и гостите имаха възможност да разговарят с посланика на различни теми.

За поредна година училището във Варшава отваря врати. Това е 10-тата година, откакто училището е част от системата на българските училища в чужбина към МОН. На събитието присъства госпожа Юлия Церова -съветник на посланика на Република България. Отправи своите пожелания към нашите ученици и по стар български обичай им пожела да им върви по вода. Българското знаме бе достойно изнесено от деветокласника Димитър Каремов, а второкласникът Доминик Саньов впечатли всички, рецитирайки стихотворението “Аз съм българче”.

Оливия от първи клас символично прие своя буквар от най-малките ни ученици – подготвителната група на “Пчеличките”. И получи традиционната грамота за нашите първокласници. След представянето на преподавателите, тържествено беше ударен и първия звънец. На входа на училището ученички те Мария и Зофия Бебевски посрещнаха съучениците си с традиционна пита и мед. Учениците влязоха в класните стаи със своите учители, а след това се насладиха и на апетитната почерка, подготвена от родители и учители специално за тях.

Госпожа Церова посети сградата на училището и имаше възможност да разгледа класните стаи и другите училищни помещения. На откриването във Варшава също бе обявена и новата тема на организирания за втора година от посолството конкурс „За България разказвам, пиша и рисувам“.

Благодарим на всички фотографи за прекрасните снимки, които ще останат незабравим спомен.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Discover more from "Дора Габе"

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading