Българската общност в Полша отпразнува 24 май с празнична програма във Варшава и Краков, с много песни и хора

На 21 май 2022 българите в Полша се събраха паралелно в двата най-големи града на страната – Варшава и Краков – по случай празника на българската култура и просвета и на славянската писменост. Много настроение, усмивки и песни огласиха празника, посветен на Светите братя Кирил и Методий. Събитията се проведоха в Българския клуб във Варшава и във Willa Decjusza в Краков. 

Гостите във Варшава се любуваха на интересна програма, включваща 4 отделни части, които обединиха словото, музиката и танца в едно. Вероника и Калина Илиеви-Цъган поднесоха 2 впечатляващи класически музикални изпълнения на цигулка и виолончело. Учениците от 1 до 6 клас представиха вдъхновяващ рецитал и песни, посветени на Славянските учители и тяхното дело. Всички участници в рецитала бяха блестящи, а с особена изразителност своите думи представиха Доминик от 1 клас, Виктория от 5 клас, както и най-малката ни първокласничка – Алина. Групата на учениците в дистанционна форма на обучение беше подготвила поздравително филмче със забавни гатанки, приказка и мъдрости за книгите. Тържеството приключи с красивото изпълнение на фолклорен състав „Булгарика“ от Варшава.

Сценария подготвиха учителите от училището във Варшава, а пъстроцветната украса бе направена със съвместните усилия на учители и ученици. Специални гости на събитието бяха фолклорен ансамбъл Булгарика от Варшава и  културното аташе на Република България – Виктор Бенов.

Краковската публика имаше възможност да се наслади на песни и танци, подготвени от учениците от всички възрасти, рецитал на стихотворения от студентите в Ягелонския университет и танцов спектакъл, изнесен от ансамбъл Иглика с ръководител прекрасната Каша Витек. Освен хореограф и ръководител на състава Каша е и учител по народни танци в Българското училище в Краков. Сценичната треска и многобройната публика не смутиха участниците и те се представиха достойно с научени стихотворения, песни и танци. Усмихнатите Калинка, Ема и Маша представиха своя музикален дебют песента „Карамфилке, моме“. Празникът се проведе под ръководството и патронажа на почетното консулство на Република България в Краков, а сценарият бе дело на учителския колектив на училището.

Сред официалните гости  на събитието бяха: Почетният консул на България в Краков – Виеслав Новак; Директорът на Български културен институт – Калина Станчева; Дирекция и преподаватели от Института по славянски филологии към Ягелонския университет;  Проф. Мария Илиева от Великотърновския университет и др. 

За завършек на празника всички във Варшава и Краков се заловиха на голямо българско хоро. На празник като на празник! Фолклорна магия от цветове и усмивки.

След това гостите останаха на раздумка и коктейл. 

Избрани моменти от двата празника, можете да видите благодарение на татко Виталий, татко Георги и господин Раман Житковски (нашите изявени оператори). 

 Приятно гледане!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Discover more from "Дора Габе"

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading