Тържество по случай 24-ти май – запис

На 22.05.2021 г. отбелязахме Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност

Както всяка година, така и тази честването на 24-ти май бе съпроводено с приповдигнато настроение в Българското училище “Дора Габе”. Онлайн форматът позволи да съберем наши учители, ученици и приятели не само от Варшава, но и от Краков, Бидгошч, други полски градове, а дори и от България. Имахме честта да се запознаем с новоназначения извънреден и пълномощен посланик на Република България в Полша г-жа Маргарита Ганева, която поздрави цялото училище по случай празника на буквите.

Програмата беше подготвена от един от учителите в училището – Инес Валишевска. Участваха ученици от 1-ви до 8-ми клас. Те ни разказаха повече за историята на глаголицата и кирилицата, как са се появили и са били разпространени. По-малките бяха подготвили поетичен рецитал. Друг преподавател – Симеонка Велева, която води изцяло дистанционно1-ви клас на деца, които се намират извън полската столица, беше събрала домашни, рисунки за празника и снимки на самите автори в цветен колаж, които можахме да разгледаме в деня на тържеството.

За да бъде още по-разнообразна програмата, изслушахме музикални изпълнения на класически струнни инструменти от възпитаници на нашето училище – Камен, Калина и Вероника Илиеви-Цъган. За финал се насладихме на мини спектакъл в изпълнение на студентите българисти от 2-ри курс във Варшавския университет (Зофия Кренц, Катажина Шибисти, Катажина Мартиняк, Лукаш Вацлавек, Максимилиан Балази) с преподавател Йорданка Илиева-Цъган. Те бяха подготвили рецитация по роли на собствен превод на стихотворението на Jan Brzechwa „ Na strganie” ( „На пазара“). Това не е единственият им успех – гостуващите ни студенти са спечелили първа награда в категория Поезия в рамките на тазгодишния международен конкурс по превод “Трансформации 2021”, организиран от Великотърновския университет.

Благодарим на всички, които бяха замесени в нашия празник! Ако не сте имали възможност да присъствате в деня на събитието, сме подготвили запис, които е достъпен тук.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Discover more from "Дора Габе"

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading