Българското училище на Коледния благотворителен базар

Под патронажа на съпругата на президента на Полша – г-жа Агата Дуда, на 27.11.2016 г., за девета поредна година в хотел „Мариот“, Варшава, беше проведен Коледен благотворителен базар. Организатор отново беше Асоциацията на съпругите на посланиците в Полша, чиито усилия направиха събитието популярно сред варшавяни и го превърнаха в една добра традиция. В базара участваха със свои щандове 56 посолства, които представиха знакови елементи от националните си култури, а инициативата беше широко отразена в полските медии.

Българското посолство също имаше свой щанд със сувенири, вина и кулинарни изделия. Наред с представителите на официалните власти, за първи път в базара взеха участие учители и ученици от нашето училище. Българско училище “Дора Габе” се включи в благотворителната кауза с ръчно изработени коледни картички и домашно приготвени коледни курабийки.

За нас събитието траеше повече от деня на самия базар. Особена част зае подготовката за него – тя предизвика голямо вълнение и се превърна в истинско предизвикателство за креативността на учениците. Предходната събота класните стаи станаха една голяма работна площадка, където децата с много радост и настроение изработиха коледни картички от предварително закупени и подготвени материали. Работата беше изпитание не само за техническите умения на малките участници в работилницата, а и за творческите им нагласи и естетическо чувство.

Коледните картички и сладките, изработени от Българското училище се радваха на огромен интерес по време на Коледния базар.

This slideshow requires JavaScript.

Самият базар се превърна в приятно събитие, в което с много настроение на специалния щанд учители (специални благодарности на Валери Вачев) и ученици предлагаха изработените от тях авторски шедьоври. Всичко, създадено от нас намери не просто купувачи, а истински почитатели сред гостите на базара. Посетителите бяха заинтригувани от предлаганото от нас, спираха се на продължителни разговори, интересуваха се от всичко, което се случва в българското училище.

Така – без да е специално търсен ефект, участието ни в Коледния базар се превърна в една добра инициатива, популяризираща дейността, заниманията и интересите на нашите учители и ученици. В края на деня, изпълнени с много положителни емоции, отчетохме, че всичко, създадено от нас, е намерило своите ценители. Чрез него те ще съхранят спомена за Коледния базар, а ние, освен приятните преживявания, ще увеличим коледното настроение, като закупим със събраните средства книги за децата.

Коледния базар по случайност се оказа и една добра рекламна платформа за мисията на нашето училище. Благодарение на големия интерес към българския щанд, имахме възможност да разкажем за Българското училище във Варшава пред камерите на няколко водещи полски телевизии, в това число и Националната телевизия – TVP.

Сърдечно благодарности дължим на Марта Холц, ученичка от 11-ти клас, която се справи страхотно с ролята на PR на училището, заставайки смело пред телевизионните камери.

Участието на Българското училище на Коледния базар нямаше да е възможно без помощта на Милена Петрова (майка на нашите ученички Ели и Дари) и Грета Коминек (майка на Ади и директор на БУ “Дора Габе” ), които приготвиха изключително вкусните и красиви коледни курабийки.

Изработването на коледните картички на свой ред, стана възможно благодарение на Янина Яблецка (майка на нашата ученичка Виана), която не просто даде идеята за коледната работилница, но и до самия края бдеше над творческия процес по изготвяне на картичките.

Discover more from "Дора Габе"

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading